HF & P were appointed as structural engineers for a new state-of-the-art 400 seater lecture venue at the University of Cape Town.

The sloping site required a solution that would allow for minimum disruption of university traffic as well as a short construction time. This was achieved by working with the site’s topography where feasible, using retaining walls and gunnite to stabilise slopes, and elsewhere using an RC frame and freestanding RC columns supporting flat RC slabs. Precast concrete slabs were also used to join the two parts of the structure where appropriate. Steel columns sit atop the RC elements, supporting four steel trusses and the auditorium roof.

Careful attention was also paid to the acoustic requirements of the venue to inform the choice of materials throughout.

Project Information:

Architect: GAPP Architects

Client: University of Cape Town